Seitsemäs CMADFI-tapahtuma 22.1.2018 Lappeenrannan teknillisellä yliopistolla

Miten puhuja voi valmistautua livekuvitukseen?

Livekuvittaja-Linda täällä hei. Tänä vuonna en valitettavasti ole CMAD-yleisön joukossa työskentelemässä, sillä samalle päivämäärälle osui Nordic Business Forum Oslo. Koska elän kamalassa kalenteriturbulenssissa, en ollut ottanut päällekkäisyyksiä huomioon ja jouduin tehdä valinnan. Oslo voitti. Anteeksi. Ajattelin kuitenkin antaa muutaman neuvon puhujalle, joka joutuu tai pääsee livekuvituksen kohteeksi.

Kysymys siis kuuluu, voiko seminaariin puhujaksi kutsuttu tehdä jotain etukäteen, jos hän saa tiedon, että hänen esitystänsä seuraa paikalla reaaliaikainen livekuvittaja?

Kyllä voi.

Piirtäjän näkökulmasta hyvä puhuja on selkeä ja puhuu esityksessään vain yhdestä teemasta. Esityksen aluksi hyvä puhuja kertoo, moneenko pointtiin hän asiasisältönsä jakaa. Tärkeää on pysytellä mainitussa määrässä askelmia, sillä livekuvittajan näkökulmasta vaivalloista on, jos esim. puhuja alussa kertoo jakavansa kolme asiaan liittyvää tarinaa, mutta jakaakin n. viisi ja puoli.

Pointtien alaotsikoita on syytä välttää, jos haluaa ottaa livekuvittajan huomioon. Visuaalisen muistiinpanon tekeminen vaikeutuu, jos esityksessä on hurjasti ala-alaotsikoita ja sisäkkäisiä jäsennyksiä. Tällöin sekä esitys että piirrostuotos ovat sekavia.

Puhujaa helpottanee tieto, että ainakaan omaan työskentelytapaani ei yleensä kuulu karikatyyrien tekeminen puhujasta. Jotkin puhujat nimittäin luulevat, että livekuvituksessa on kyse oikeussalipiirtäjien tapaisesta tekniikasta, jossa kuvataan ihmisiä ja heidän välisiä suhteitaan. Vaan eipä olekaan. Omissa livekuvitustuotoksissani esityksen sisältö on tärkein, ei puhujan persoona.

Livekuvittamista helpottaa, jos esiintyjä on eläväinen kertoja, joka käyttää runsaita ja hersyviä kielikuvia sekä tarinoita esityksensä tukena. Esityksen tukena olevat slaidit ovat mielellään tiiviitä ja avainsanoja hyödyntäviä, ei listapallukkaoksennusta. Digitaalisen livekuvittajan ollessa paikalla ei puhuja välttämättä tarvitse lainkaan omaa Powerpoint-esitystä, sillä livekuvitusta voidaan heijastaa yleisön nähtäväksi tykin avulla.

Jos livekuvitusta näytetään tykin avulla, voi puhujasta tuntua oudolta, mikäli hän ei näe syntyvää kuvitusta. Tällöin yleisö saattaa hörähdellä vähän eri aikaan kuin puhujan vitsien hekumakohdissa. Neuvoni on: ota iisisti. Seuraile yleisöä ja heidän reaktioitaan, mutta keskity omaan esitykseesi. Pidä niin hyvä esitys, että ikään kuin otat tilan livekuvittajalta.

Mitä esityksen sisältöön tulee, niin voi olla hyvä muistaa, että livekuvittaja saattaa pelata päänsisäistä bullshit-bingoa, jossa tulee rasti ruutuun aina, kun puhuja mainitsee esimerkkinä puhuvat ja itsestään ajavat autot tai käyttää sanaa ”digitalisaatio”. Livekuvittajan kannalta hyvä puhuja käyttää siis tuoreita esimerkkejä ja saa livekuvittajan yllättymään ja oppimaan jotain uutta.

Esityksen lopuksi hyvä puhuja tietenkin vielä kertaa, mitkä pääkohdat hänen esityksestään on syytä painaa mieleen.

Ja kas! Näin huomaammekin, että livekuvitusta tukeva esitystapa on oivallinen monella muullakin tapaa, kun on kyse hyvän esityksen jäsentämisestä.

Nämä neuvot kirjaili

Linda Saukko-Rauta, livekuvittaja ja yrittäjä

comments powered by Disqus